Nieuwe CAO Rijk: Rijksschoonmaakorganisatie is blij voor haar medewerkers

Er is een nieuwe CAO Rijk voor alle 130.000 ambtenaren van het Rijk. Minister Hanke Bruins Slot en de vakbonden hebben op 11 juli hun handtekening gezet onder het nieuwe cao-akkoord. Bruins Slot is blij met de uitkomst: 'Het is een akkoord geworden voor alle medewerkers. We hebben maatregelen genomen om de koopkracht van lage- en middeninkomens te verbeteren.’ De RSO is blij met dit nieuws. Opnieuw waardering voor onze schoonmaakmedewerkers.

Salarisverhogingen en een eenmalige bruto uitkering

De lonen gaan omhoog. De schoonmaakmedewerkers gaan er per 1 juli tussen de 12,4 procent en 16,2 procent op vooruit. Dit is de eerste keer dat het loon zo stijgt. Medewerkers kunnen de komende tijd de volgende salarisverhogingen verwachten:

  • Medewerkers gaan vanaf 1 juli 2022 2,5 procent meer verdienen. Daarnaast krijgen ze vanaf dan maximaal 75 euro bruto meer maandsalaris. Dit is 75 euro als ze voltijd werken (36 uur per week). Het bedrag wordt aangepast als ze minder uren werken.
  • In april 2023 krijgen de medewerkers weer 3 procent salarisverhoging. Vanaf 1 januari 2024 stijgen de salarissen nog een keer met 1,5 procent.
  • Daarnaast krijgen ze in december 2022 en in april 2023 één keer een bedrag van maximaal 450 euro bruto. Dit is 450 euro bruto als ze voltijd werken (36 uur per week). Het bedrag wordt aangepast als ze minder uren werken.

Let op: de salarisverhoging van 2,5 procent wordt met terugwerkende kracht per 1 juli 2022 met het salaris van september uitbetaald.

Het nieuwe loon geldt niet voor mensen met een arbeidsbeperking die geen functie binnen het Functiegebouw Rijk kunnen vervullen. Het salaris van deze mensen stijgt mee met het wettelijk minimumloon. Het wettelijk minimumloon stijgt ieder jaar op 1 januari en op 1 juli.

Heb je nu recht op toeslagen?

Sommige medewerkers hebben recht op toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of kindertoeslag. Als het minimumloon stijgt, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van je toeslag. Misschien heb je met je nieuwe salaris geen recht meer op een toeslag. Het is belangrijk om zeker te weten dat je nog recht hebt op je toeslag. Weet je dit niet zeker? Bel dan met de Belastingdienst via telefoonnummer 0800 - 0543.

Meer verlof en inzet daarvan met IKB

In de nieuwe CAO zijn ook afspraken gemaakt over de verlofregelingen. Per jaar krijgen medewerkers meer vrije dagen. Ze kunnen zelf kiezen hoe zij hun vrije dagen gebruiken met het Individuele keuzebudget (IKB). Met ingang van 1 januari 2023 krijgen medewerkers 8 vakantiedagen van 8 uur per dag erbij. Ook hebben ze in totaal recht op 26 weken ouderschapsverlof.

Lijkt het je leuk om bij de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) te komen werken? Kijk dan wat de RSO voor jou kan betekenen als werkgever. De RSO zorgt vanaf 2016 voor schone, gezonde en prettige werkplekken voor collega’s bij de Rijksoverheid. Word jij een van onze nieuwe collega’s?

Beeld: ©Rijksschoonmaakorganisatie / Paul Voorham