Weblog

Nieuwe collega's

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) is het eerste ministerie waar de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) van start is gegaan. Daarom heette Ric de Rooij, hoofddirecteur Interne Organisatie en Uitvoering van het ministerie van EZ, tijdens een feestelijke bijeenkomst de ‘nieuwe’ collega’s van harte welkom.

Ric de Rooij (Hoofddirecteur Interne Organisatie en Uitvoering bij het ministerie van Economische Zaken)
Ric de Rooij

“Ik ben benieuwd wat er door de hoofden ging van de medewerkers van Economische Zaken (EZ) die afgelopen dinsdag, tegen lunchtijd, in de buurt van het bedrijfsrestaurant aan de Bezuidenhoutseweg 73 waren. Een uit de hand gelopen nieuwjaarsreceptie? Een nieuwe manier van interactieve beleidsonwikkeling? Een demonstratie?

Nee, niets van dit alles. De knalharde muziek en de swingende dansers gaven kleur aan de ondertekening van het samenwerkingsverband tussen de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO), FM Haaglanden en EZ. Want EZ is het eerste departement waar collega’s de schoonmaak verzorgen. Geen inhuur meer, maar medewerkers in dienst van de Rijksoverheid.

Extra bijzonder om het samenwerkingsverband te ondertekenen

Ik heb zelf in mijn tijd bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de wieg gestaan van de Rijksschoonmaakorganisatie. Daarom was het voor mij extra bijzonder om nu het eerste samenwerkingsverband te mogen ondertekenen.

Gemengde reacties

Het besluit van het kabinet om de schoonmakers in dienst te nemen riep destijds gemengde reacties op. Het is mooi dat de overheid zelf het goede voorbeeld geeft om de positie van werknemers met een laag loon te verbeteren. Maar het is ook lastig uit te leggen in een tijd waarin de overheid juist dat wat niet tot het primair proces behoort, zoveel mogelijk buiten de deur zet.

Een goede eerste zet

Nu de Rijksschoonmaakorganisatie van start is gegaan, is het volgens mij tijd om alle twijfels achter ons te laten. Want we hebben als overheid een geweldig goede zet gedaan. De nieuwe collega’s zijn razend enthousiast over hun nieuwe status. Bekijk het filmpje maar eens, waarin ze uitleggen hoe fijn het is om ‘erbij te horen’. Ze zijn zeer gemotiveerd om hun werk goed te doen en zo bij te dragen aan een prettige werkomgeving voor ons allemaal.

Opstart Rijksschoonmaakorganisatie

Ric de Rooij
Hoofddirecteur Interne Organisatie en Uitvoering bij het ministerie van Economische Zaken