Locatie in beeld - Paleis van Justitie in Leeuwarden

RSO schoonmaakmedewerker Janet Kramer werkt alweer vijf jaar in het Paleis van Justitie in Leeuwarden. Met heel veel plezier. ‘Het is een prachtige locatie en ik heb er veel leuke mensen om me heen.’

Het paleis heeft een lange geschiedenis en is een paar keer afgebrand. De laatste keer in 1919, toen iemand een pannetje pap op het vuur had laten staan. ‘Daar merk je gelukkig niets meer van’, zegt Janet. ‘Het is vakkundig herbouwd. Er zijn bijvoorbeeld prachtige raadszalen, die maak ik schoon. Ik begin om kwart voor zeven. De raadszalen moeten om half negen klaar zijn, want dan beginnen de rechtszaken. Vervolgens zorg ik voor de werkkamers en de toiletten. Om kwart over negen drinken we koffie, hier schuin tegenover bij de rechtbank. Vervolgens ga ik weer terug om de kantoren op de bovenverdieping te doen. En ik check of er genoeg zeep, wc-papier en handdoekjes zijn, bij mijn laatste toiletronde.'

Janet Kramer
Beeld: ©Rijksschoonmaakorganisatie / Michiel Plas

'Als team zorgen we goed voor elkaar. Als er iemand ziek is, nemen we elkaars diensten over. We appen hoe het gaat, sturen een bos bloemen of gaan even langs. Ook met de mensen van de rechtbank hebben we goed contact. Een complimentje, een glimlach of een goede grap, dat maakt het werk hier erg leuk.’