Locatie in beeld - Paleis Kneuterdijk in Den Haag

Geen werkplek is hetzelfde bij de RSO. Zo maakt Geeta Dirghpal een heus paleis schoon. ‘Paleis Kneuterdijk. Zo heet het pand waar ik werk’, zegt schoonmaakmedewerker Geeta Dirghpal. ‘Maar iedereen noemt dit het Witte Paleisje, vanwege de witte gevel.’ 

Het Witte Paleisje is een rijksmonument, in 1717 gebouwd en is onderdeel van een groot gebouwencomplex. ‘In deze gebouwen werken de mensen van de Raad van State’, vertelt Geeta. ‘Het Paleis is het meest bijzondere deel. Hier zitten de kantoren en vergaderruimtes van belangrijke personen. Het pand heeft hoge statige plafonds met hier en daar gouden verf. Bij de ingang ligt marmer op de vloeren en overal hangen grote schilderijen. Er is ook een Balzaal en een Gotische zaal. Het is hier prachtig. Ik heb gewoon een super-chique werkplek. En samen met de topcollega’s van mijn team zorg ik er elke dag voor dat het er hier spic en span uitziet.’

Beeld: ©Rijksschoonmaakorganisatie / Paul Voorham

De locatie heeft een bijzondere geschiedenis. De beroemde Nederlandse staatsman Thorbecke werkte hier in 1848 aan een nieuwe Grondwet. ‘En er is een nauwe band met het koningshuis’, zegt Geeta. ‘Koning Willem II woonde hier vroeger. Koning Willem-Alexander is voorzitter van de Raad van State. En Koningin Máxima en Prinses Amalia zitten ook in de Raad. Ik heb ze nog nooit gezien. Maar voormalig koningin Beatrix wel, twee keer. Bijzonder toch!’