De RSO: een kleurrijke en diverse organisatie

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet, en wat je achtergrond is. We willen dat alle collega’s bij de RSO zich welkom voelen en zichzelf kunnen zijn. Daar zetten we ons samen voor in. Bij de RSO werken heel veel verschillende mensen. We zijn een kleurrijke en diverse organisatie. Dát is onze kracht. Een belangrijk kenmerk van onze cultuur is dat iedereen gelijkwaardig is en dat we elkaar respecteren zoals we zijn.

Beeld: ©Rijksschoonmaakorganisatie / Rijksschoonmaakorganisatie
Vincent en Marck

Vincent van Schie - van Maaren (links op de foto) is dienstverleningsmanager en werkt sinds vijf jaar bij de RSO. Vincent is getrouwd met een man. ‘Ik ben daar altijd open over’, zegt hij. ‘Ik hoef er niet mee te koop te lopen, maar als mensen ernaar vragen ben ik er eerlijk over. Het feit dat ik met Dennis getrouwd ben is onderdeel van wie ik ben. Dat wil ik niet wegstoppen. We willen allemaal aanvaard worden zoals we zijn. Als dienstverleningsmanager heb ik daarin een voorbeeldfunctie. En de RSO staat voor een open cultuur waarin iedereen zichzelf mag zijn en daarin geaccepteerd wordt door collega’s. Dat betekent niet dat je open moet zijn over je eigen (homo)seksualiteit. Dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Maar het kan niet zo zijn dat je dat wegstopt omdat anderen het veroordelen.’ Ik gun het iedereen om gewoon zichzelf te mogen zijn, dat is vrijheid.

Ook voor dienstverleningsmanager Marck van de Klundert (rechts op de foto) is het feit dat hij met een man samenwoont, nooit een moeilijk onderwerp geweest op het werk. Net als Vincent voelt hij zich verantwoordelijk om bij te dragen aan een sfeer waarin alle collega’s zichzelf kunnen zijn. ‘Als ik merk dat iemand zich onveilig voelt, gepest wordt of gediscrimineerd, dan maak ik dat bespreekbaar binnen het team. Het is ongewenst gedrag dat we niet tolereren binnen onze organisatie. We willen dat iedereen zich veilig voelt. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen. Veroordeel de ander niet omdat hij of zij anders is. We zijn allemáál anders. Dat is juist zo mooi.’

Meer weten over diversiteit en inclusie binnen de Rijksoverheid? Kijk dan op: Diversiteit en inclusie - Werken voor Nederland.