RSO biedt werk voor vluchtelingen uit Oekraïne

Op 1 februari dit jaar zijn de Oekraïense Tetiana Afanasieva en Maryna Zhernovnikova begonnen als schoonmaakmedewerkers bij de RSO. Ze werken op locatie IJdok in Amsterdam voor de Raad voor de Rechtspraak. Eerder al kon op de Hoftoren in Den Haag een Oekraïense schoonmaakcollega worden geplaatst. Dit vanuit een samenwerking met het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Haag om Oekraïense vluchtelingen aan een baan te helpen.

Hollands brood en vis

Tetiana en Maryna hebben veel meegemaakt door de oorlog in Oekraïne en toch hebben ze een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Ze voelen zich thuis en hebben zich snel aangepast aan de Nederlandse cultuur. En ze houden van Hollands brood en vis. Meewerkend voorman Aziz Hamdaoui: “Ze zijn verantwoordelijk en ontzettend vriendelijk. Ik ben trots op hen! Zowel de collega’s als de opdrachtgever zijn blij met deze versterking. Zo ook met het feit dat wij mensen vanuit goed werkgeverschap laten deelnemen aan de maatschappij en bij het Rijk.”

Beeld: ©Rijksschoonmaakorganisatie
Van links naar rechts: Maryna, Aziz en Tetiana

Positieve invloed op het team

Dienstverleningsmanager Mohamed Aznag: “Ik kan vertellen dat wij super blij zijn dat wij als RSO deze twee Oekraïense medewerkers aan het werk hebben. Het heeft een positieve invloed gehad op het team. Tetiana en Maryna zijn positief opgevangen en hebben snel het vak geleerd door mee te lopen met andere RSO collega’s. De communicatie onderling was nog een mooie uitdaging. De Oekraïense dames spreken namelijk geen Nederlands of Engels. Maar dat is creatief opgelost met behulp van technologie van tegenwoordig, zoals Google Translate en andere apps.”