Locatie in beeld - Sluis Eefde

Geen werkplek is hetzelfde bij de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO). Kijk mee met RSO-collega Gül Karalik. Zij werkt als schoonmaakmedewerker bij de Sluis Eefde.

Beeld: ©Rijksschoonmaakorganisatie / Paul Voorham

De sluis Eefde is een rijksmonument uit 1933 en ligt vlak bij het plaatsje Eefde (in Gelderland) aan het begin van het Twentekanaal. Via deze sluis kunnen schepen uit Rotterdam hun containers naar heel Noord- en Oost-Europa vervoeren. Op 1 juli 2021 is het vernieuwde sluizencomplex in gebruik genomen. Er kunnen nu 20.000 schepen per jaar passeren. Elk schip vervoert de lading van wel 120 vrachtwagens. Het sluizencomplex is pas verbouwd en uitgebreid, zodat er nóg meer schepen doorheen kunnen. RSO-schoonmaakmedewerker Gül Karalik zorgt ervoor dat de sluismeesters hun werk met plezier kunnen doen.

Gül werkt elke ochtend van 9 tot 11 in de twee gebouwen waar de sluizen bediend worden. ‘Ik word er blij van’, zegt ze. ‘De gebouwen zijn prachtig geworden en het personeel op de sluis is erg aardig. Ik zorg voor schone werkplekken, trappenhuizen en toiletten. En ook de keuken houd ik fris. Dat is gemakkelijk bij RSO: als ik zie hoe iets beter kan, zeg ik het en dan wordt dat meteen geregeld. Zo kreeg ik snel een kleinere schoon­maakkar die hier beter past. Als ik hier klaar ben, ga ik naar de rechtbank in Zutphen, want ook daar maak ik schoon.’