Rijkschoonmaakorganisatie en Belastingdienst starten pilot ‘arbeidsparticipanten schoonmaak’

Op donderdag 2 maart vond de kick-off van de pilot ‘arbeidsparticipanten schoonmaak’ bij de Belastingdienst in Apeldoorn plaats. De officiële start van de pilots werd aangekondigd door staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) is in samenwerking met de Belastingdienst drie pilots gestart waarbij 45 medewerkers met een arbeidsbeperking worden ingezet voor de schoonmaak. De pilots worden begeleid door Binnenwerk. Binnenwerk verzorgt voor rijksonderdelen de werving, begeleiding en organisatie van banen voor arbeidsparticipanten.

Klijnsma en arbeidsparticipanten blij met initiatief

Staatssecretaris Klijnsma is enthousiast dat met dit initiatief mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk worden geholpen. “Dit prachtige initiatief bewijst dat er in de praktijk vaak meer mogelijk is als het gaat om de inzet van mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat erom dat werkgevers anders kijken naar de mogelijkheden van mensen. Het is belangrijk om niet in vacatures te denken, maar om je af te vragen welke opdrachten blijven liggen of zó georganiseerd kunnen worden, dat ze heel goed of misschien zelfs beter gedaan kunnen worden door mensen met een arbeidsbeperking”, aldus Klijnsma.

Ook de arbeidsparticipanten zijn verheugd dat zij als schoonmaakmedewerker aan de slag kunnen: “We zijn blij dat we niet meer thuis zitten en nu echt een kans op werk krijgen. Als je steeds weer afwijzing na afwijzing krijgt, is dat demotiverend. Het is fijn dat dit soort werkplekken er zijn en dat er een jobcoach is die ons begeleidt. Wij kunnen niet wachten om als schoonmaakmedewerker aan de slag te gaan”, aldus Cindy en Emily, arbeidsparticipanten schoonmaak.

Met dit initiatief hoopt Klijnsma dat naast de Rijksschoonmaakorganisatie en de Belastingdienst meerdere werkgevers zullen volgen.

Kick-off pilot 'arbeidsparticipanten schoonmaak'
Staatssecretaris Jetta Klijnsma met o.a. de arbeidsparticipanten tijdens de kick-off

Collectieve instroom van arbeidsbeperkten

Vanaf december 2016 zijn onder de vlag van Binnenwerk acht pilots gestart, waarvan 3 schoonmaakpilots. Met de acht pilots worden 120 extra banen gecreëerd voor werkzoekenden die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Het gaat om collectieve plaatsingen in teams van 15 banen. De teams worden onder begeleiding van een jobcoach ingezet op verschillende werkzaamheden. De pilots duren een jaar en kunnen na afloop worden omgezet in langdurige of structurele banen.